Våra experter och samarbetspartners

Här kan du läsa mer om de experter du träffar under våra klassiker.

Maj Ringgaard

Danmark | Vantklassikern

Maj är konservator på Nationalmuseet i Köpenhamn och har i sin doktorsavhandling studerat Silkestickade nattröjor från 1600-talet. Hon är utbildad kulturhistorisk konservator med textil som specialitet, vid Det Kongelige Danske Kunstakademis Konservatorskola, samt har en Ph.d. i arkeologi och textilhistoria från Saxo Institutet och Center for Textile Research, Köpenhamns universitet. I sin doktorsavhandling studerade hon silkesstickade nattröjor från 1600-talet.

Hon har mer än 30 års erfarenhet som textilkonservator på Nationalmuseet/Frilandsmuseet och har dessutom varit vid flera museer i Danmark, Norge och Sverige. Har även undervisat i konservering i flera av de nordiska länderna.

Tove Jensen

Danmark | Vantklassikern

Tove har alltid varit intresserad av att handarbeta och särskilt stickning. Hon har gått Dansk Folkedragt Forums utbildning för att lära sig att analysera och rekonstruera allmogens högtidsdräkter från tiden 1700–1850. Efter utbildningen har Tove själv undervisat på kursen, bland annat i stickning av nattröjor, strumpor och att göra flossa. 

Under de senaste åren har Tove genomfört många analyser och rekonstruktioner av nattröjor, halvvantar, muddar och stickade mansluvor utifrån äldre plagg i museer och privata samlingar. Ett av hennes senare uppdrag var en nattröja i Ålborg museum, gjort som en del i en utställning om hur man kan rekonstruera kläder.

Marketta Luutonen

Finland | Vantklassikern

Marketta är född i Vasa, Finland och har ända sen barndomen varit intresserad av handarbete. Intresset för flerfärgsvirkning uppstod på 1970-talet när hon ”hittade” Korsnäströjor med dekorativa virkade kanter på Österbottens museum. Marketta är idag fil.dr. forskare i hantverkskultur och har studerat humanistiska och statsvetenskapliga ämnen vid Åbo och Helsingfors universitet. Hennes doktorsavhandling i slöjdvetenskap behandlade folkliga produkter som betydelsebärare. Som exempelmaterial använde hon traditionella ylletröjor.

Marketta har hållit många kurser och föreläsningar i ämnet. Hon har publicerat flera böcker och artiklar om stickningens och virkningens historia, varav flera böcker tillsammans med Anna-Maija Bäckman. Marketta arbetade i trettio år som verksamhetsledare vid Förbundet för hemslöjd och konsthantverk.

Anna-Maija Bäckman

Finland | Vantklassikern

Anna-Maija Bäckman är född i Vasa, Finland. Hon blev tidigt intresserad av stickning och virkning och hade sin mamma som lärare. Efter gymnasiet utbildade Anna-Maija sig till hemslöjdslärare och arbetade därefter i 35 år som verksamhetsledare för föreningen Österbottens hantverk i Vasa. Hon har skrivit artiklar om hemslöjd och redigerat böcker som föreningen publicerat.

Under de senaste åren har hon tillsammans med Marketta Luutonen gjort böckerna Tröjor och andra plagg (2018) och Virka fritt (2021) samt hållit kurser och föreläsningar i ämnet.

Anna-Karin Jobs Arnberg

Sverige | En svensk stickklassiker & Vantklassikern

Anna-Karin är född och uppvuxen i Floda socken i Dalarna. Där fick hon tidigt ta del av bygdens textila arv och lärde sig brodera av sin mor och gammelmoster. I dag har hon ett mästarbrev i broderi och har under många år haft populära kurser i påsöm som ständigt lockar nya deltagare. 

Anna-Karin är utbildad på Sätergläntan hemslöjdens gård och Handarbetets vänner, innan hon under många år arbetade som länshemslöjdskonsulent. Sedan 2015 är hon antikvarie på Dalarnas museum där hon även ansvarar för museets samlingar. Anna-Karin har skrivit teknikhäftet Påsöm samt skrivit ett flertal artiklar inom det textila fältet.

Karin Kahnlund

Sverige | En svensk stickklassiker & Vantklassikern

Karin är utbildad på Handarbetets vänner och har därefter arbetat inom hemslöjdsrörelsen på olika sätt. Sedan drygt 20 år tillbaka driver hon företaget Uppstickaren med fokus på stickning; främst utbildning i egen regi och runt om i landet i samarbete med andra, men även försäljning av garn och egen design. Karin har mästarbrev i stickningsyrket, i handstickning och i maskinstickning.

Författare till böckerna Sticka efter svenska mönster (2011) och Sticka svenska vantar (2024) och har skrivit teknikhäftet Tvåändsstickning.

Heidi Fossnes

Norge | Vantklassikern

Heidi är född och uppvuxen i Røyken och har en yrkesbakgrund som dekoratör, grafisk designer och art director inom reklambranschen. Sedan 2004 har hon varit redaktör, grafisk formgivare och utgivare för det norska Magasinet BUNAD.

Därigenom har hon även gett ut ett antal temaböcker med innehåll som cirklar kring bunader och folkdräkter och hon håller även föreläsningar och kurser med anknytning till ämnena ”bunad” och ”handplagg”. Idag är hon redaktör för Magasinet BUNAD:s hemsida samt redaktör och designer på SMØYG Forlag.

Kristi Jöeste

Estland | Vantklassikern

Kristi kommer från Rapia i Estland och har en gedigen akademisk bakgrund, där hon under många år både studerat och undervisat vid en rad ansedda skolor och universitet.

I sina praktiska kurser har stickning blivit det naturliga huvudnumret, men hon utbildar också inom en rad traditionella virktekniker.

Hon har under många år varit en del av redaktionen på Estlands enda akademiska handarbetstidning, Studia Vernacula.

Kristi har engagerat sig starkt i såväl forskning som undervisning för att sätta stickning på den akademiska kartan och bli betraktat som mer än ”bara” människors hobby.

Förutom att handleda studenter håller hon ofta i workshops, både på hemmaplan i Estland och för internationella stickare. Hon har också anordnat en rad stora utställningar med handskar och vantar.

Håkan Liby

Sverige | En svensk stickklassiker

Håkan är fd. museichef, etnolog och kulturhistoriker med folklig dräkt som specialitet – och inte minst en outsinlig kunskapskälla. Han har lång erfarenhet av forskning om dräkter och dräktskick och har skrivit ett antal böcker och publikationer, bland annat har han skrivit boken Dräkternas Hälsingland där han undersöker landskapets rika dräkttradition. 

Tillsammans med hustrun Elisabeth har Håkan undervisat i kursen Folklig dräkttradition på Sätergläntan. Paret har också en fantastisk dräktsamling, som ständigt växer.

Erika Nordvall Falck

Sverige | En svensk stickklassiker

Erika är etnolog och författare med fokus på kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Hon har samlat på vantar sedan hon var barn och det har med åren blivit över 200 par. I linje med detta är hon även författare och föredragshållare, stickare och återskapare av mönster och beskrivningar. Men framförallt är hon en fantastisk berättare, där varje vante inte enbart är ett klädesplagg utan bär på en historia om människorna som gjorde eller bar vanten.

Erika har tagit fram många mönsterbeskrivningar och småskrifter, liksom boken Marknadsvantar: om mönsterstickade vantar i norr. Boken finns på flera språk, bland annat svenska och  nordsamiska (Marknadsvantar – Meassováhcat)

Inger Ohlsson

Sverige | En svensk stickklassiker

Inger är landets främsta expert på spedetröjor och hon själv beskriver det som att “Min passion för skönheten, skapandet och det textila hantverket visade mig vägen till spedetröjan.”

Det började med ett projekt som Inger gjorde tillsammans med Hemslöjdskonsulent Annhelén Olsson på Skånes hemslöjdsförbund 1998–1999. Projektet innefattade en inventering av gamla skånska spedetröjor och en nyproduktion av den maskinstickade spedetröjan.

Under de mer än 20 år som gått sedan dess har Inger haft ett otal workshops och föredrag runt om i Sverige – och även internationellt – om spedetröjor. Hon har medverkat i ett flertal utställningar med tidsenliga och nyskapande spedetröjor. Dessutom bedriver hon en fördjupad litteraturstudie runt spedetröjan och inventerar och dokumenterar samlingar av spedetröjor för Digitalt museum.