En svensk stickklassiker

Vår största stickutmaning

En svensk stickklassiker pågår under ett helt år och innehåller fyra delmoment, där du stickar plagg enligt traditionella mönster, tekniker och material från olika delar av Sverige. Det här är något för dig som är redo för en riktig utmaning i din stickning och vill vara med på en resa som vidgar dina stickvyer. Under hela tiden har du hjälp och stöd från både gruppen och ledande experter.

Det här får du

En svensk stickklassiker kräver uthållighet, noggrannhet och ofta en dos envishet. Här är allt du får vara med om under ditt klassikerår.

Unika workshops med personlig handledning

Under fyra workshopdagar får du lära dig mer om hur du ska lägga upp och genomföra arbetet med dina plagg. Vi är i Karin Kahnlunds atelje i Stora Mossen i Stockholm. Här får du hjälp och vägledning i hur du till exempel ska tänka kring uträkning, design, dekoration och teknik.

Teman för de olika dagarna är: “Uträkning av plagg”, “Repetition och teknikfördjupning i tvåändsstickning”, “Montering och dekoration av spedetröja” samt “Anpassning av mönster och storlek av Hälsingetröja”).

Kontinuerlig support

Under hela året får du hjälp, support och pepp från både Karin och Evelin samt resten av klassiker gruppen.

Vi har ett antal digitala stickträffar under året samt att du får tillgång till en sluten Facebook grupp. Här kan gruppen diskutera, ställa frågor och utbyta erfarenheter.

Experterna berättar

Varje nytt delmoment innefattar en digital startaktivitet, totalt fyra stycken under året.

Här ingår en historisk föreläsning av de främsta experterna inom området samt en övergripande teknikgenomgång. Ta chansen att ta del av deras kunskaper och ställ alla dina frågor.

Diplomet “En svensk stickklassiker”

När du slutfört alla fyra delmoment kan du fira med diplomet för En svensk stickklassiker. Var stolt över din bedrift!

Nya kunskaper om gamla traditioner

En svensk stickklassiker innebär en fördjupning i vår svenska stickhistoria där du lär dig mer om plaggens konstruktion, utseende och användning. Du lär dig att sticka dina egna klassikerplagg utifrån samma tekniker och karaktärsdrag.

Överraskningar, festmiddag och utställning

Under året kommer du få små överraskningar som dyker upp när du minst anar det.

Självklart firar vi avslutad klassiker med en gemensam festmiddag och diplomutdelning. Dessutom ordnar vi en utställning av allas våra klassikerplagg.

De fyra delmomenten

En svensk stickklassiker pågår under ett helt år och innehåller fyra delmoment, där du stickar plagg enligt traditionella mönster, tekniker och material från olika delar av Sverige.

Till kvinnodräkten i Skåne hör en stickad tröja av ull. Den stickades på stickor som var så tunna att de kallades “spedor” (spetor), vilket gav namnet spedetröja. Tröjan är kort och tight, mönstrad med både ytmönster och dekorationer som band, pärlor och exklusiva tyger.

Sticka ett par tvåändsstickade halvvantar extra allt, inspirerade av historiska förlagor från Dala-Floda eller Malung. Tvåändsstickning har stark anknytning till Dalarna och tekniken innebär att trådarna snos om varandra vilket skapar kraftigare, varmare och mer slitstarka.

Hälsingetröjan är en mönsterstickad ylletröja, som använts i folkligt dräktskick sedan slutet av 1700-talet. Vissa är rikt mönstrade i flera färger, medan andra har mindre utspridda mönsterformer. Välj om du vill sticka en hälsingetröja eller en livtröja med tvåändsstickade ärmar.

De norrbottniska vantarna speglar en mångfald av berättelser om ett rikt kulturarv. De har varit ett sätt att försörja sig och mönstertraditionerna och färgerna säger något om såväl människor, som geografier och den speciella tiden. Du stickar både ett par “finare” marknadsvantar och ett par grövre arbetsvantar.

Antar du utmaningen?

Genom att betala anmälningsavgiften säkrar du din plats i En svensk stickklassiker 2025.

Säkra din plats

Betala anmälningsavgiften för att säkra din plats i en av våra klassiker.
Uppstartsdag för En svensk stickklassiker på Skansen i Stockholm.